Kontaktirajte nas

Uhvatite korak s konkurencijom ili jednostavno isprobajte nove mogućnosti koje vam pruža Interent marketing. Oni koji su se oprobali samostalno ili preko druge agencije u kampanjama ili marketing aktivnostima, nudimo kvalitetnu nadogradnju pomoću naših certificiranih specijalista.

header background

Što utječe na poziciju AdWords oglasa i kako pronaći najprofitabilniju poziciju za oglas

Što je PPC oglašavanje i kako Google AdWords radi besplatni branding

Što utječe na poziciju AdWords oglasa i kako pronaći najprofitabilniju poziciju za oglas

AdWordsu je bitnije kontrolirati poziciju oglasa i cijenu klika nego to da je vaš oglas uvijek prvi. Razlog tome je što trebate pronaći poziciju i cijenu klika koja će vam se najviše isplatiti.

Koji put ciljanje prve pozicije znači nepotrebno trošenje budžeta.

Google AdWords odlučuje na kojoj će poziciji bit vaš oglas na temelju cijene koju ste spremni platiti za klik i CTR-a (click through rate – postotak klikova na oglas). To znači da ne trebate obavezno očekivati prvu poziciju ako ste platili najviše za oglas jer ako konkurencija ima bolji oglas na koji više ljudi klikne, Googleu se više isplati gurati taj oglas za koji su veće šanse da će netko kliknuti.

Ovaj članak će vam pojasniti kako uz navedena dva faktora, cijenu klika i CTR(postotak klikova na oglas), doseći vašu najprofitabilniju poziciju oglasa u Google AdWords oglašavanju.

Kada ne trebate težiti prvoj poziciji

Ako je konkurencija za ključnu riječ za koju vam se oglasi prikazuju velika, cijena klika će biti visoka. Ako plaćate puno za prvu poziciju a nemate dovoljan povrat na investiciju, znači da vam se prva pozicija ne isplati i bolje je da plaćate manje za neku od slijedećih pozicija.

Možete ciljati na malo niže pozicije smanjujući cijenu klika. Također možete koristiti ‘Position preferences‘ tj. preferencije pozicija kako bi rekli Googleu gdje želite da se vaši oglasi pojavljuju. Na taj način sustav će automatski smanjiti cijenu klika kako bi oglas stavio na željenu poziciju.

Ako vaš oglas ima visok ‘Quality score’ i cijenu klika, veća je šansa da će se pojaviti na prvoj poziciji. No kao što smo spomenuli, trebate razmisliti da li vam se cijena klika koju plaćate za visoke pozicije isplati i ako vam dovodi povrat na investiciju te možete eksperimentirati kakav vam je povrat na investiciju kad se pojavljujete na nižim pozicijama kako bi uvidjeli koja je vaša idealna pozicija.

Plaćanje minimalne cijene klika

Ova strategija je korisna jedino kada uspijete pronaći dobre ključne riječi koje imaju malo ili nimalo konkurencije, te se možete pojavljivati na prve tri pozicije sa minimalnom cijenom klika.

Važno je izdvojiti vrijeme kako bi pokušali pronaći relevante ključne riječi sa vrlo malo konkurencije i trud će vam se višestruko isplatiti. Uštedit ćete budžeta a također će vam se povećati i povijest CTR-a (postotak klikova na oglas) na AdWords računu što poboljšava ‘Quality score’ koji je bitan za efikasnije oglašavanje.

Bolje targetiranje i manja cijena klika

AdWords nagrađuje oglašivače koji imaju relevantne oglase i koji se oglašavaju za dobre i relevantne ključne riječi, u odnosu na one koji su spremni platiti više ali ne uzimaju u obzir kvalitetno ciljanje skupine kojoj će oglašavati.

Oglašivači koji oglašavaju ciljanoj skupini i sa kvalitetnim oglasima vrlo vjerojatno bit će na boljoj poziciji bez obzira što su postavili manju cijenu klika. Zato je bitno da prije nego povisujete cijenu klika, procijenite oglase i ključne riječi i vidite ako se tu ima nešto za popraviti.

Ako želite da naši stručnjaci preuzmu vođenje vaših Google AdWords kampanja, možete nas kontaktirati za ponudu ili pročitajte više o našoj Google AdWords usluzi.