Kontaktirajte nas

Uhvatite korak s konkurencijom ili jednostavno isprobajte nove mogućnosti koje vam pruža Interent marketing. Oni koji su se oprobali samostalno ili preko druge agencije u kampanjama ili marketing aktivnostima, nudimo kvalitetnu nadogradnju pomoću naših certificiranih specijalista.

header background

Sigurne web stranice (https) dobile su poticaj od Googla na rangiranje

3 trenda u digitalnom marketingu koja će vladati u 2017

Sigurne web stranice (https) dobile su poticaj od Googla na rangiranje

Google je još 2014.  najavio da tvrtke  koje se odluče na HTTPS – dodavanjem SSL 2048-bitnog certifikata na svoju web stranicu – dobivaju  mali poticaj na rangiranje na Googlovoj SERP stranici.

HTTPS daje web stranicama malu korist u vezi rangiranja, nešto što se računa kao “lagani signal” u ukupnom algoritmu rangiranja. Naime, u Google-u su rekli kako je ovo “manje vrijedno nego drugi signali kao što je visoko kvalitetan sadržaj.”

Na temelju svojih ispitivanja u Googleu su rekli kako HTTPS ima utjecaj na “manje od 1% globalnih zahtjeva” ali “možda se odluče da pojačaju” signal jer žele “ohrabriti sve vlasnike web stranica da se prebace sa HTTP na HTTPS kako bi svi bili sigurni na webu.”

Također su izjavili da bazirano na njihovim testovima u zadnjih nekoliko mjeseci HTTPS signal pokazuje “pozitivne rezultate” u smislu važnosti i rangiranja u Googleovim rezultatima pretraživanja.

Ako je netko možda čitao, na SMX West-u, Matt Cutts, Googleov šef spama kod pretraživanja je rekao kako bi volio učiniti SSL faktorom rangiranja u Googleovom algoritmu. 5 mjeseci nakon te objave, i dok je Mat na produženom dopustu, Google provodi tu najavu u stvarnost.

SEO brige zbog prelaska na HTTPS

Da li bi trebali biti zabrinuti kad prebacujete web stranicu sa HTTP na HTTPS za potrebe SEO-a?

Baš i ne. Google govori webmasterima već godinama da je to siguran potez. Ali treba poduzeti odgovarajuće korake kako bi se osiguralo da vaš web promet ne oslabi. Između ostaloga pratiti  Googlove smjernice i/ ili angažurati web aganciju da bi ste prebacili svoju web stranicu sa HTTP na HTTPS.

Google je obećao više dokumentacije u budućnosti, ali zasad ima sljedeće savjete:

Odlučite kakav certifikat vam je potreban:

 

  • Jedan, multi-domenski ili zamjenski certifikat
  • Koristite 2048-bit certifikate
  • Koristite relativne URL-ove za resurse koji se nalaze na istoj sigurnoj domeni
  • Koristite protokol relativne URL-ove za sve ostale domene
  • Nemojte blokirati vašu HTTPS stranicu koristeći robots.txt datoteku
  • Dopustite indeksiranje vaših stranica za tražilice gdje god je to moguće
  • Izbjegavajte ne-indeksirane robots meta tagove.

Google je ažurirao “Webmaster tools” da se mogu bolje nositi sa HTTPS stranicama te bolje davati bolja izvješća.

I zadnja stvar: Pažljivo pratite rezultate migracije HTTP na HTTPS u svom softveru za analizu i unutar Googleovih “Webmaster tools”.