Kontaktirajte nas

Uhvatite korak s konkurencijom ili jednostavno isprobajte nove mogućnosti koje vam pruža Interent marketing. Oni koji su se oprobali samostalno ili preko druge agencije u kampanjama ili marketing aktivnostima, nudimo kvalitetnu nadogradnju pomoću naših certificiranih specijalista.

header background

Najbolje premium platforme za stjecanje novih znanja

agencija-za-internet-marketing-kuhada

Najbolje premium platforme za stjecanje novih znanja

Teško je pronaći ozbiljnu firmu koja ne ulaže u znanje svojih zaposlenika, a još teže je naći ozbiljnog zaposlenika koji, neovisno o firmi, ne ulaže u svoje znanje. Imajući to na umu ne iznenađuje najezda online programa učenja.

 

CFO asks CEO, “What happens if we invest in developing our people and then they leave us?”

CEO: “What happens if we don’t, and they stay?” Peter Baeklund

 

Prednosti online učenja svima su jasne. Učite kada i što želite, tempom koji vama odgovara. Video koji objašnjava pojedini koncept možete premotavati u nedogled kako bi uistinu razumjeli što instruktor želi da vam objasni. Možete ubrzati, preskočiti, rješavati zadatke i komentirati probleme s ostalim korisnicima putem foruma ili sekcije za komentiranje.

 

Malo manje su jasni razlozi plaćanja nečega što možete dobiti gotovo u potpunosti besplatno. Svi mi, manje ili više, odrasli smo uz piratstvo. Pokažite mi osobu koja nikada nije ilegalno skinula pjesmu ili video s Interneta i ja ću vam pokazati osobu koja nije odrasla u Hrvatskoj.

 

U takvoj okolini nije čudno da mnogi i dalje ignoriraju plaćene servise koji im se čine kao uzaludno potrošeni novci. Kako bi vas pokušao razuvjeriti, za početak ću navesti 4 glavne prednosti plaćenih servisa, a potom napisati moje osobno iskustvo s nekim od najpopularnijih platforma za online učenje.

 

4 osnovne prednosti plaćenih servisa:

 

  • Podrška mentora
  • Community
  • Zadaci koji prate učenje
  • Dodatni materijali

 

Codeacademy

Codeacademy

 

Cijena Premium usluge: 19,99$ mjesečno

 

Zanimljivo da pregled plaćenih platformi započinjem s jednom koju nikada nisam platio. Razlog zašto na ovom spisku spominjem Codeacademy je taj što ona predstavlja izvrstan uvod u kodiranje. Ako je programiranje ono čime se želite baviti i nemate apsolutno nikakvog iskustva na tom području – krenite od Codeacademy-a, ali ne očekujte čuda.

 

Codeacademy je koncipiran kao uvod u programiranje koji plaćenom verzijom (19,99$ mjesečno) na besplatnu dodaje dodatne kvizove, projekte i savjete.

 

Potrebno vam je svega nekoliko sati da završite tečajeve za pojedine tehnologije/programske jezike. Kao što možete pretpostaviti, to će vam dati samo najgrublje osnove koje vam neće mnogo značiti ako nakon završetka tečaja ne krenete učiti na nekoj drugoj platformi.

 

Sučelje Codeacademya je lijepo i pregledno. Na lijevoj strani ćete imati objašnjenja i zadatak, dok će na desnoj strani biti mjesto za ubacivanje koda u njihov interni IDE.

 

Ono što mi se posebno sviđa kod Codeacademya je to što kod ove platforme nema okolišanja. Nakon 5 minuta čitanja imati ćete vaš prvi zadatak za napraviti. Uči se isključivo kroz praksu, iako je ta praksa uistinu sami uvod u svijet kodiranja.

 

Što mi se sviđa:

  • Sučelje je pregledno
  • Rano učenje kroz praktične zadatke
  • Besplatnom verzijom dobijete gotovo sve sadržaje
  • Sustav sakupljanja bodova

 

Što mi se ne sviđa:

  • Nema naprednih tečajeva, tečajevi su često previše osnovni.

 

Udacity

Udacity

 

Cijena Premium usluge: 199,99$ mjesečno

 

Kad je u pitanju premium plaćanje, cijena od 199,99$ mjesečno nikako nije zanemariva i vjerujem kako će svatko dobro razmisliti prije nego se odluči upisati neki od programa. Programi se prvenstveno odnose na tehnološka zanimanja, a polaganje tečajeva vodi prema Nanodegree certifikatu.

 

Ako uspijete završiti Nanodegree program za manje od godinu dana, Udacity će vam naplatiti 50% manje mjesečnih troškova, što je itekako dobra i razumna motivacija. U prosjeku, trebati će vam 6-8 mjeseci rada kako bi došli do Nanodegree certifikata.

Velikoj većini predavanja možete pristupiti i besplatno, pa se postavlja pitanje zašto bi izdvojili 200$ ako vam nije stalo do Nanodegree certifikata.

 

Premium korisnici dobiti će pristup forumu i Slack kanalima kojima ostali neće moći pristupiti. Uz to, na raspolaganju će im biti brza stručna pomoć koja će im pomoći u rješavanju eventualnih nejasnoća. Da bi završili pojedine dijelove edukacije, premium korisnici nakon svake lekcije morati će napraviti projekt koji će mentori pregledavati i dati zeleno svjetlo ili savjete kako da promjene/poboljšaju svoj projekt.
Iz mojeg iskustva, reakcija mentora (koji su i sami prije polagali slične programe od Udacitya) je izuzetno brza te na prve komentare morat ćete čekati tek desetak minuta. Također, mentori su za vrijeme radnih sati raspoloživi i na Slack kanalu.

 

Vrijedi li to zadovoljstvo novaca koje morate dati? Moje je mišljenje da vrijedi kada pređete na napredne tečajeve, dok početne razine za znatno manje novca možete preći na nekim drugim platformama.

 

Što mi se sviđa:

  • Brz i individualan pristup mentora
  • Optimalna težina zadataka
  • Optimalna dužina video lekcija (nekoliko minuta)
  • Partnerstva Udacitya s brojnim izvrsnim firmama (Google, Facebook, Mercedes Benz…)

 

Što mi se ne sviđa

  • Mobilna (Android) aplikacija ima mnoge bugove
  • Cijena značajno veća od konkurencije

 

Lynda

Lynda

 

Cijena Premium usluge: 19.99$/29.99$ mjesečno

 

Lynda ili LinkedIn Learning je platforma koja vam u ovom trenutku nudi 5607 tečajeva kojima pristupate putem osnovne cijene od 19.99$ mjesečno. Za dodatnih 10$ mjesečno možete skinuti video zapise i dobiti sve datoteke koje se koriste kod pojedinih tečajeva.

 

Lynda je poznat po tomu što je oduvijek osiguravala širok raspon tema i ovdje niste ograničeni striktno na programerske tečajeve. Uz sveprisutne IT vještine na Lyndi tako možete naučiti nešto o poslovnim vještinama, prodaji , grafičkom dizajnu, audio i video produkciji, arhitekturi itd.

 

Tečajevi su raspoređeni i prema potrebnoj razini znanja gledatelja, a LinkedIn Learning garantira visoku kvalitetu audio i video zapisa. Nakon završetka tečaja doslovno jednim klikom moći ćete vaš certifikat povezati s LinkedIn profilom i pohvaliti se kolegama što ste novo naučili.

 

Lynda se i dalje, prema mojem mišljenju, svodi previše na slušanje predavanja, a premalo na konkretan rad. Nisam obožavatelj dugotrajnog slušanja i samog pregledavanja materijala, a često nakon što i završi predavanje vi nećete imati nikakvih zadataka za izvršiti kako bi provjerili stečeno znanja.

 

Podrška od strane instruktora je slaba ili nikakva. Oni su uglavnom zaduženi za snimanje materijala, ali ne i interakciju sa studentima.

 

Što mi se sviđa:

  • Širok izbor tečajeva
  • Ujednačeno visoka kvaliteta video i audio sadržaja

 

Što mi se ne sviđa:

  • Lošija korisnička podrška
  • Neažuriranost tečajeva

 

Udemy

Udemy

 

Cijena Premium usluge: ovisi o tečaju

 

Učenje putem Udemya je kategorija za sebe. Na ovoj popularnoj platformi pronaći ćete preko 45 000 tečajeva. Autori nisu zaposlenici Udemya, stoga kvaliteta izvedbe može značajno oscilirati.

 

U zbirki 45 000 tečajeva naći ćete tečajeve od nula do nekoliko stotina dolara. Cjenovna politika Udemya je isključivo prodajnog karaktera tako da će malobrojni zapravo platiti punu cijenu tečaja. Umjesto pune cijene, lako je pronaći popuste koji vam omogućavaju kupnju bilo kojeg tečaja za 10 -20$.

 

Za 10ak dolara tako možete pronaći vrhunski sadržaj čiji autori vam, uglavnom, stoje na raspolaganju za eventualna pitanja. Kvalitetne tečajeve vrlo lako ćete pronaći zahvaljujući javnim komentarima korisnika koji će vam istaknuti svoja iskustva i kakva je podrška instruktora.

 

Sama činjenica da gotovo svatko može snimiti vlastiti materijal daje ogromnu raznolikost tema. Nemojte se iznenaditi kada pronađete instrukcije kako napraviti određeni kolač ili kako naučiti igrati tenis uz pomoć tečaja koji vodi Andre Agassija.

 

Što mi se sviđa:

  • Ogroman broj tečajeva i raznolikost tema
  • Izvrsne tečajeve od 50+ sati možete dobiti za 10ak dolara

 

Što mi se ne sviđa:

  • Kvaliteta tečajeva značajno oscilira
  • Nema službene podrške platforme, nego samo instruktora
  • Ne postoje službeni forumi za korisnike

 

Treehouse

Treehouse
Cijena Premium usluge: 25$/49$/199$ mjesečno

 

Dugo sam oklijevao da probam Treehouse zbog njihovih priča o uspjehu u kojima predstavljaju različite ljude koji su napravili zaokret u karijeri i iz npr. računovodstva prešli u web developera u roku od 3/6/12 mjeseci.

 

Takve priče o instant uspjehu uvijek uzimam s dozom rezerve, pa mi je cijela priča oko Treehousea bila pomalo sumnjiva. Nedavno, kada sam konačno probao ovaj servis, uvjerio sam se u suprotno.

 

Treehouse je sveobuhvatni servis putem kojega odabirete smjer koji želite učiti i potom krećete s video lekcijama iz pojedinih kategorija. Video lekcije često su kratke i vaše učenje ima logički slijed. Naravno, ne morate krenuti od samih početaka već se možete priključiti na nešto zahtjevnijim lekcijama.

 

Team Treehouse nudi dva plana plaćanja od koji će jeftiniji (25$ mjesečno) vjerojatno zadovoljit vaše potrebe. Skuplji plan (49$ mjesečno) daje vam mogućnost skidanja lekcija i gledanje predavanja/konferencija raznih vrsta. Tu je i techdegree program koji vas, kako kažu, u roku od 3-12 mjeseci osposobljava za posao. Za njega ćete morati izdvojiti 199$ mjesečno, a dobit ćete dodatne forume i video/audio razgovore sa stručnjacima iz vama zanimljivih područja.

 

Područje gdje Treehouse blista svakako je njihov community. Uz Treehouse dobivate izvrsnu podršku od njihovih mentora kao i od ostalih korisnika. Pronaći ćete hrpu malih kvizova i izazova koji će održavati vašu pozornost čitavo vrijeme.

 

Iz Treehousea se trude da svaki tjedan postave nove sadržaje i održavaju live kodiranje/pravljenje projekata. O svim novostima redovno izvještavaju svoje korisnike tako da uvijek imate uvid u najnovije tehnologije i video uratke na ovoj platformi. Tu je i sustav bodovanja napretka koji vas motivira da učite sve više.

 

Što mi se sviđa:

  • Koncepti predavanja
  • Sustav bodovanja napretka
  • Korisnička podrška

 

Što mi se ne sviđa:

  • Promotivni program Treehousea
  • Techdegree ima pretjeranu cijenu