Kontaktirajte nas

Uhvatite korak s konkurencijom ili jednostavno isprobajte nove mogućnosti koje vam pruža Interent marketing. Oni koji su se oprobali samostalno ili preko druge agencije u kampanjama ili marketing aktivnostima, nudimo kvalitetnu nadogradnju pomoću naših certificiranih specijalista.

header background

Kako odrediti dobar KPI?

IZBOR-INTERNET-MARKETING-AGENCIJE-ADWORDS-AGENCIJE

Kako odrediti dobar KPI?

KPI (Key Performance Indicator) je mjerljiva vrijednost koja nam pokazuje koliko efikasno poduzeće ostvaruje zacrtane poslovne ciljeve. Svaka firma, barem u nekom obliku, trebala bi imati definirane ključne indikatore performansi.

 

 

Jedna od većih prednosti online marketinga je mjerljivost svih aktivnosti koje provodimo na mreži. Ostvarenje vaših KPI-eva tako u niti jednom trenutku ne smijete prepustiti slučaju. Kako se to ne bi dogodilo, prvi dio je uspješno postavljanje ciljeva.

 

Svaka firma, ili svaki klijent, priča je za sebe i stoga je nužan individualan pristup prilikom određivanja ciljeva kampanje i načina online promocije. Da bi vam pomogli u tome početi ćemo s definiranjem ciljeva.

 

Prilikom definiranja cilja kojega trebate ostvariti valja se prisjetiti materijala za koje ste čuli na fakultetima. Profesori su vam tako pričali o nekim SMART ciljevima i, da su imali priliku, zasigurno bi vam rekli kako sljedeći cilj nije ispravno postavljen:

 

„Želimo povećati prodaju!“

 

Na žalost, i dalje smo (pre)često svjedoci pretjerane simplifikacije ciljeva. Umjesto gore napisanog cilja, mnogo je bolje ovako definirati cilj.

 

„U narednih 3 mjeseca putem Google oglašavanja potrebno je povećati prodaju za 10%. Uz to, potrebno je povećati vrijednost narudžbe za 30%. “

 

Svaka metrika koja značajno utječe na dohodak (prihod, trošak) i/ili konverziju (mikro ili makro) može nam poslužiti kao dobar KPI.

 

Primjeri dobih KPI-ova u digitalnom marketingu i izvan njega:

 

  • Bruto dobit
    Bruto dobit = prihod od prodaje – direktni troškovi

 

  • Bruto marža
    Bruto marža = (bruto dobit/prihodi)*100

 

  • Neto dobit
    Neto dobit = prihod od prodaje – cjelokupni troškovi

 

  • Neto marža
    Neto marža = (neto dobit/prihodi) * 100

 

  • Ekonomska vrijednost
    Ekonomska vrijednost = prihodi + ukupna vrijednost od konverzija + ukupna vrijednost konverzije zadnjim klikom

 

  • Povrat investicija (ROI)
    Povrat investicija = (prihodi od investicija – troškovi investicija)/troškovi investicija

 

  • Trošak po stjecanju leada
    Trošak po leadu = ukupni trošak/broj leadova

 

  • Trošak akvizicije
    Trošak akvizicije = ukupan trošak/broj akvizicija

 

  • Stopa konverzije
    Stopa konverzije = (broj ostvarenih konverzija/broj posjeta) * 100