Kontaktirajte nas

Uhvatite korak s konkurencijom ili jednostavno isprobajte nove mogućnosti koje vam pruža Interent marketing. Oni koji su se oprobali samostalno ili preko druge agencije u kampanjama ili marketing aktivnostima, nudimo kvalitetnu nadogradnju pomoću naših certificiranih specijalista.

header background

Zašto su napredni Google Analytics izvještaji ključni za poboljšanje prodaje u vašem web shopu

online oglašavanja

Zašto su napredni Google Analytics izvještaji ključni za poboljšanje prodaje u vašem web shopu

Ako imate web shop, nužno je pratiti brojke i statistike koje ukazuju na (ne)učinkovitost vašeg web shopa.

Poslovanje bez da znate da li određene aktivnosti funkcioniraju ili ne funkcioniraju za vaš web shop te da li vam donose povrat na investiciju, samo vodi u bespotrebno rasipanje novca i vremena.U ovom članku pojasnit ćemo što je to što svaki vlasnik web shopa mora imati kako bi imao točne i relevantne podatke o svojim kupcima te kako bi mogao unaprijediti svoj web shop i marketinške aktivnosti na temelju tih podataka.

Kako bi bili u mogućnosti pratiti uspješnost vaše web trgovine, nužno je imati alat za praćenje posjetitelja. Najpopularniji takav alat je Google Analytics.

Google Analytics vam daje bitne informacije o tome:

  • što rade vaši posjetitelji kada dođu na web shop
  • tko su vaši posjetitelji (spol, godine, lokacija itd.)
  • iz kojih izvora dolazi najviše posjetitelja (google tražilica, društvene mreže, plaćeno oglašavanje…)
  • isplati li vam se plaćeno oglašavanje
  • koje ključne riječi posjetitelji traže prije nego dođu na vaš web shop
  • koji proizvodi se najviše kupuju a koji najmanje
  • koliko ste prodali u određenom periodu itd.

Kako osposobiti osnovne Google Analytics metrike

Kako bi mogli početi koristiti Google Analytics i njegove brojne korisne izvještaje, potrebno je na web shop instalirati kod koji dobijete kada otvorite Google Analytics račun.

Ako već imate Google Analytics kod implementiran na stranici, znači da već imate pristup svim ovim osnovnim podacima o posjetiteljima.

No ako planirate sada ili u budućnosti koristiti i napredne Google Analytics izvještaje, bit će potrebno imati Google Tag Manager račun koji vam omogućuje napredno praćenje posjetitelja. Zbog toga, dobra praksa je umjesto Google Analytics koda, odmah implementirati Google Tag Manager kod.

Kada instalirate potreban kod, u Google Analyticsu ćete moći pratiti osnovne metrike o vašim posjetiteljima poput toga tko su vam posjetitelji, od kud dolaze te koje stranice gledaju.

Napredne Google Analytics postavke daju vam ključne informacije o ponašanju posjetitelja

Kako bi mogli koristiti napredne izvještaje poput informacija o klikovima, kupnjama, zaradi, stopi napuštanja košarice te ključne riječi koje posjetitelji traže prije nego dođu na vaš web shop, trebate podesiti Google Tag Manager i Google Analytics za napredno praćenje.

Ako na vašem web shopu trenutno imate samo Google Analytics kod, potrebno ga je zamijeniti sa Google Tag Manager kodom.

Kako bi u Google Analyticsu imali napredne izvještaje o posjtiteljima, potrebno je:

  • povezati Google Analytics sa drugim Googlovim alatima:
    • Google Tag Manager bez kojeg napredno podešavanje Google Analyticsa nije moguće
    • Google AdWords (ako koristite plaćeno oglašavanje)
    • Search Console kako bi imali informacije o ključnim riječima koje posjetitelji traže na Googlu prije nego dođu na vaš web shop
  • aktivirati i podesiti Ecommerce praćenje
  • podesiti praćenje ciljeva (Goals) poput pretplaćivanja na vaš newsletter i sl.
  • podesiti filtere koji eliminiraju spam posjete, itd.

Zašto trebate Google Analytics i njegove napredne izvještaje

Bez Google Analyticsa nemate nikakve informacije o Vašim posjetiteljima poput toga tko su oni, što rade na web shopu, od kud dolaze, koliki postotak posjetitelja je obavilo kupnju itd. Bez takvih podataka ne znate koje marketinške metode i aktivnosti uspjevaju dovesti kupce a koje imaju loše rezultate.

Sa podacima o posjetiteljima možete bolje upoznati vaše posjetitelje i razumijeti njihovo ponašanje te optimizirati vaš web shop za povećanje prodaje. U konačnici, najvažnije su konverzije tj. postotak posjetitelja koji su obavili kupnju, a uz bolje razumijevanje metrika vašeg web shopa, možete lako i brzo unaprijediti vaš web shop i fokusirati se na marketinške kanale i aktivnosti koje vam stvaraju prihode.

Trebate pomoć u implementaciji naprednog praćenja posjetitelja u Google Analyticsu?